Salderingsregeling wordt niet afgeschaft

14-02-2024

Salderingsregeling wordt niet afgeschaft

Op dinsdag 13 februari is duidelijk geworden dat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd. Dat is goed nieuws voor particulieren en bedrijven met zonnepanelen en voor diegene die zonnepanelen wil gaan aanschaffen. Met de salderingsregeling wordt alle opgewekte stroom bij kleinverbruikers tot het niveau van het eigen verbruik verrekend tegen de hoofdprijs en verdien je een investering in zonnepanelen in 4 - 5 jaar terug.

En wat betekent dit voor het energiebedrijf?

Voor energiebedrijven is het behoud van de salderingsregeling minder goed nieuws. Geert Wirken van Energievergelijkingswebsite keuze.nl heeft uitgerekend dat energiebedrijven op klanten met zonnepanelen per jaar gemiddeld genomen tussen de € 127,- en € 178,- verlies maken.

Hoe zit dat?

Van de opgewekte energie met zonnepanelen wordt gemiddeld 1/3 direct door de zonnepaneleneigenaar verbruikt en niet ingekocht. Daar heeft het energiebedrijf geen last van.  De overige 2/3 wordt teruggeleverd en dit gebeurt overwegend op momenten dat het energiebedrijf die stroom niet tegen een voldoende hoge prijs kan verkopen. Dit speelt met name bij energiebedrijven die geen of onvoldoende zakelijke klanten hebben.

Er zijn nu al een aantal energiebedrijven, te weten Van de Bron, Budget Energie, OM Energie, Energie Van Ons en Vrijopnaam, die bij het afsluiten van een nieuw contract kosten in rekening brengen als de klant zonnepanelen heeft. Er zijn nog genoeg andere energiebedrijven waar dit nu niet speelt, maar dat kan gaan veranderen.

Cashback

Wat heel bijzonder in deze discussie is, betreft de cashback van bijvoorbeeld € 240,- of meer, die nieuwe klanten bij het afsluiten van een nieuw contract na een jaar tegemoet kunnen zien. Kennelijk wordt er nog genoeg marge op energiecontracten gemaakt, dat je de vraag mag stellen of energiebedrijven de nieuwe situatie niet aangrijpen om hun winstmarge te vergroten.

Eerste stap

Als eigenaar van een woning of bedrijfspand zet je met de aanschaf van een zonnepanelensysteem de eerste stap naar energieonafhankelijkheid. Hiermee wordt gemiddeld genomen 30 tot 40% van de stroombehoefte direct afgedekt. Dit noemen we zelfconsumptie.

Tweede stap

De tweede stap is het toepassen van technieken om het % zelfconsumptie te gaan vergroten. Dus op momenten dat je in de huidige situatie teruglevert, deze stroom gaat benutten voor:

  • Wasmachine en vaatwasser
  • Laden van je elektrische auto
  • Verwarmen van een boiler
  • Warmtepomp overdag een zetje geven zodat ’s avonds minder energie nodig is
  • Bewaren in een batterij om deze stroom op een later moment te gebruiken
  • Koelkasten en vriezers paar graden extra koelen
  • Jacuzzi paar graden extra verwarmen

De zonnepanelensystemen van SolarEdge die wij leveren zijn hier op voorbereid. Er zijn tal van mogelijkheden om met de opgewekte zonnestroom slimme toepassingen te bedenken waarbij je steeds minder afhankelijk wordt van het publieke net.

Handel

Tot slot kunnen we met de SolarEdge ONE software ook gebruik gaan maken van de prijsfluctuaties van stroom op de EPEXC day-ahead-beursprijs. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Het is een kwestie van éénmalig de juiste parameters instellen en daarna heb je er geen omkijken meer naar.

Kortom, zonnepanelen vormen het hart van een slim energiesysteem, maar de techniek erom heen is bepalend voor de mate van intelligentie en het wel of niet kunnen benutten van je eigen zonnestroom.

Interesse?

Wil je weten wat er met een zonnepanelensysteem in jouw situatie mogelijk is? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een adviesgesprek met één van de adviseurs van Solar Duurzaam Nederland. Bel met 0418 683 612 of plan je eigen afspraak in op www.soldu.nl.