Omvormers

De omvormer is het meest belangrijke onderdeel van het zonnepanelensysteem en vormt het hart van de installatie. De omvormer bepaalt in grote mate de opbrengst van het zonnepanelensysteem. Wij hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de prestaties van verschillende merken omvormers en kwamen tot de conclusie dat er veel kwaliteitsverschil is. Het uitgangspunt bij het kiezen van een omvormer is de verhouding tussen technische levensduur en opbrengst aan de ene kant en prijs en garantie aan de andere kant. 

Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de parallel geschakelde omvormers van Solar Edge op dit moment de beste prijs/prestatie verhouding heeft. Doordat ieder paneel afzonderlijk wordt geoptimaliseerd en de technische levensduur (tot 25 garantie) van deze omvormer lang is en de omvormer qua prijs ongeveer op het niveau van de concurrentie ligt, is deze omvormer vrijwel altijd nu de beste keus.

Wij leveren enkel seriële omvormers ter vervanging van seriële omvormers die deffect zijn gegaan. Nieuwe installaties leveren wij niet met seriële omvormers uit. 

Werking van omvormers:
Elke omvormer zet de gelijkstroom die wordt opgewekt door zonnepanelen om in wisselstroom. Vervolgens wordt de stroom naar de meterkast getransporteerd. Er zijn 3 types omvormers, namelijk serie, parallel, micro. Bij een serie geschakelde omvormer beïnvloed het zwakste paneel de prestatie van alle zonnepanelen. Met behulp van de onderstaande afbeelding is dit beter uit te leggen:

 

In een traditioneel systeem veroorzaakt elke vorm van mismatch (bewolking, schaduw, temperatuurverschillen, ongelijke paneelveroudering, tolerantieverschillen, vervuiling etc) vermogensverlies. Door achter elk zonnepaneel een optimizer te plaatsen worden vermogensverliezen geminimaliseerd en behoudt ieder paneel zijn eigen maximale rendement.

De investering is door de geavanceerde techniek iets hoger dan een serie geschakelde omvormer maar daar staat tegenover:
- Maximale opbrengst per paneel (> 10%)
- Monitoring op paneelniveau
- De beste garanties en sneller onderhoud en service door uitlezen op afstand
- Verbeterde veiligheid
- Smart energy
- Dynamische vermogensregeling

Verbeterde veiligheid van Solar Edge ten opzichte van serie geschakelde omvormers:
- De DC spanning wordt automatisch afgeschakeld wanneer de omvormer uitgeschakeld is
- De optimizer schakelt automatisch de DC spanning in de pv bedrading af ter bescherming van installateurs, onderhoudspersoneel en brandweerlieden
- Solar Edge voldoet aan alle geavanceerde veiligheidsnormen
- Kortom, verbeterde bescherming van uw bezit: dak & zonnepanelensysteem.

Optimizers of micro omvormers?

Binnen de parallel geschakelde zonnepanelensystemen heb je de keuze uit een systeem met optimizers of een systeem met micro omvormers. Het belangrijkste verschil tussen deze twee systemen is dat een systeem met micro omvormers direct van de gelijkstroom uit het zonnepaneel wisselstroom maakt en een systeem met optimizers tot aan de omvormer gelijkstroom houdt.

Hieronder staan de technische verschillen tussen deze systemen weergegeven.

Gezien de technische en economische voordelen van de optimizers boven micro omvormers, hebben wij in 2015 ervoor gekozen om uitsluitend te werken met de optimizers en omvormers van SolarEdge. Inmiddels hebben we meer dan 3.000 installaties met SolarEdge uitgeleverd. SolarEdge is een toonaangevend fabrikant op gebied van ‘smart energy technologie’, veiligheid van zonnepanelensystemen en energieopslag in batterijen. De omvormers van SolarEdge die we uitleveren zijn geschikt om aan de gelijkstroomkant een accu te koppelen. Zodra accu’s aan de orde zijn, kunnen we die eenvoudig op het bestaande systeem aansluiten. Meer achtergrondinformatie over de voordelen van parallelschakeling en de meerwaarde van SolarEdge is te vinden op onze website www.soldu.nl en op www.solaredge.com.

UNIEK!
SolarEdge heeft een omvormer geïntegreerde autolaadpaal (EV charger). SolarEdge heeft een serie enkelfase omvormers in het assortiment met geïntegreerde EV-charger. Elektrische auto's kunnen met deze laadpaal door de speciale boost functie, die gelijktijdig gebruik maakt van het net en pv vermogen, tot 2,5 keer sneller geladen worden dan met een standaard laadpaal mogelijk is. Bovendien wordt bij de installatie van de laadpaal tijd en geld bespaard omdat er geen 2 afzonderlijke apparaten geïnstalleerd hoeven te worden.

Klik op één van de onderstaande links voor de technische specificatie van de Solar Edge omvormer:

Enkelfasig:
Solar Edge SE2200H - SE6000H

Driefasig:
Solar Edge SE4K - SE10K
Solar Edge SE3K - SE5K korte string
Solar Edge SE12.5K - SE27.6K
Solar Edge SE30K - SE33K

Optimizers:
S440 - S500B

EV charger:
SolarEdge EV charger

Voordelen:
Voordelen Solar Edge ten opzichte van seriegeschakelde omvormers
Woning eigenaren
Agrarische sector
Commerciële systemen / zakelijke markt