Goed nieuws over de salderingsregeling

14-02-2021

Goed nieuws over de salderingsregeling?

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel van de vertrokken minister Eric Wiebes om de Salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 af te gaan bouwen controversieel verklaard. Het nieuwe kabinet moet hier straks een besluit over gaan nemen. Het was de bedoeling dat de Tweede Kamer nog in de huidige regeerperiode zou instemmen met het plan om de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam af te bouwen tot 2031. Er waren nog diverse vragen van de Tweede Kamer die eerst beantwoord moeten worden voor de Tweede Kamer er een besluit over kan nemen. Omdat het kabinet is afgetreden, wil de Tweede Kamer dat de nieuw gekozen volksvertegenwoordigers daar straks -na de verkiezingen volgende maand- over gaan stemmen. Het ziet er naar uit dat de huidige salderingsregeling alsnog wordt verlengd. Dit is goed nieuws voor mensen met zonnepanelen, want met de huidige regeling is iedere kWh die je met zonnepanelen opwekt ongeveer 23 cent waard en als de regeling afgebouwd wordt, wordt dit minder.

Teruglevertarief is nog steeds het volle tarief

Salderen betekent dat op de energierekening de teruggeleverde stroom van de panelen wordt weggestreept tegen het door het energiebedrijf geleverde stroomverbruik. Daardoor betaal je voor dat deel geen kosten aan je leverancier en geen belasting.

Afbouwen

De hoeveelheid stroom die je tegen elkaar mag wegstrepen gaat volgens het voorstel van Wiebes langzaam naar beneden, tot consumenten in 2031 alleen nog maar het teruglevertarief ontvangen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Dat is een fors lager bedrag en verschilt per energieleverancier. De salderingsregeling wordt gezien als een groot succes. Ondanks de coronacrisis groeide de Nederlandse zonnesector vorig jaar met maar liefst 41 procent in Nederland. Volgens een rapport van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research werd er voor 2,9 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Meer dan één miljoen huizen, oftewel één op de acht, heeft zonnepanelen op het dak liggen. Op Duitsland na is er geen enkel ander land met zoveel panelen per inwoner en de verwachting is zelfs dat 'we' Duitsland in gaan halen in het huidige tempo. Je vraagt je dan ook af waarom de overheid deze succesvolle aanpak de nek om wil draaien?

Gebruik de komende periode om de energietransitie een impuls te geven!

Het succes van de groei van het zonnepalenpark in Nederland zorgt voor een uitdaging bij de Netbeheerders. Hoe kan je op zonnige dagen de piekopbrengsten opvangen. Dit is niet zo heel erg moeilijk, want je kunt met thuis accu’s heel veel doen. Het zou goed zijn als het nieuwe kabinet daar fors op gaat inzetten. Daarmee kan je ook kostbare investeringen in het publieke net remmen. Het zou logisch zijn om het geld dat je hiermee bespaart te gebruiken om thuis accu’s te stimuleren. Bij Soldu hebben we hier ervaring mee en geinteresseerden kunnen op afspraak komen kijken hoe het werkt.

Slimme meter niet verplicht

Voor consumenten ontbreekt nu de verplichting een slimme meter te accepteren. Slimme meters zijn noodzakelijk om de salderingsregeling af te bouwen. En met een oude draaischijfmeter saldeer je altijd. Het zou goed zijn als de Tweede Kamer straks de focus verlegt naar stimuleren en privaat initiatief gaan belonen i.p.v. mensen te straffen die vooruitstrevend waren om zonnepanelen te kopen.

Energieleveranciers willen ook andere manier van stimuleren

Energie Nederland, de branchevereniging voor energieleveranciers, heeft een dubbel gevoel bij het uitstel van de afbouw zoals in het wetsvoorstel staat. Wat hun betreft wordt salderen wel afgebouwd, maar niet op de manier die bedacht is. Die maakt het voor consumenten moeilijk te begrijpen. Niet elk energiecontract loopt van januari tot en met december, dus er gaan percentages door elkaar lopen. Daarnaast kan van de teruggeleverde stroom niet geregistreerd worden of het groen of grijs is én vertraagt het salderen de innovatie voor batterijen die de opgeleverde stroom thuis opslaan. Een heldere oproep aan de politiek om een beter alternatief te bedenken.

Voorlopig verandert er voor mensen met zonnepanelen niks en dat is goed nieuws!

De stroom uit de zonnepanelen is groen en de investering is in 5 tot 7 jaar meestal wel terug verdiend. Daarna komt er nog 18 tot 20 jaar gratis stroom het huis of bedrijf binnen. Zonnepanelen zijn en blijven voorlopig een veilige, groene en rendabele investering. We wachten rustig af of en wanneer er na de komende verkiezingen iets gaat gebeuren.