De Warmtepomp

In het huis van de toekomst zal aardgas langzaam maar zeker gaan verdwijnen. Het kabinet streeft ernaar om in 2050 de gastoevoer naar woningen af te sluiten. Het is geen geheim dat de overheid onderwijl de belastingen op fossiele energie fors gaat verhogen om daarmee de transitie naar het gebruik van schone en duurzame energie te betalen en burgers en bedrijven te stimuleren om zelf maatregelen te nemen. De warmtepomp gaat in dit proces een belangrijke rol vervullen.

De Warmtepomp: hoe werkt ‘t?

Een warmtepomp werkt net als een koelkast met koelvloeistof en een compressor. Met warmte van buiten wordt koelvloeistof omgezet in heet koelgas. De hitte van het koelgas wordt gebruikt voor de verwarming. Met een warmtepomp krijg je een zogenaamde laagtemperatuur verwarming (tot 50°) wat name zeer geschikt is voor vloerverwarming. Maar wat veel mensen niet weten is dat in bestaande bouw met radiatoren in ons klimaat voor het grootste deel van het jaar een warmtepomp toereikend is. Alleen de koude periodes moet je dan wel kunnen bijstoken. Dat kan met de traditionele CV, maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven.

3 soorten warmtepompen

Er zijn drie soorten warmtepompen:

  1. Bodemwarmtepomp. Ondergrondsde buizen worden verwarmd met warmte uit de aardbodem of ‘warm’ grondwater. Deze techniek kan bij nieuwbouw toegepast worden. Dit systeem is 100% elektrisch en gas is niet meer nodig.
  2. Lucht-waterpomp. Warmte uit de buitenlucht verwarmt de koelvloeistof waardoor dit gaat verdampen. De compressor maakt de damp nog heter. Ook als het vriest kan de lucht nog warmte afstaan. Dit kan toegepast worden in goed geïsoleerde gebouwen die beschikken over een laag warmte systeem (o.a. vloerverwarming). Dit systeem is 100% elektrisch en gas is niet meer nodig. Waar bijstook noodzakelijk is, kan gedacht worden aan een pellet kachel.
  3. Hybride-warmtepomp. Dit werkt hetzelfde als een luchtwarmtepomp, maar een CV ketel springt bij op de momenten dat het buiten koud is (< 5°C). Dit kan in vrijwel ieder pand toegepast worden. Dit systeem is 100% elektrisch en maar gas is nog nodig voor de koude periodes. Besparing op gas 60-70%.

Subsidie

Een warmtepomp komt in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie als deze voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor warmtepompen ligt deze indicatief tussen de € 1000 en € 2.500. 

Samenwerking

Soldu is de regionale specialist op gebied van zonnepanelen. CV&Warmtepomp uit Haaften is de regionale specialist op gebied van warmtepompen. Samen kunnen wij woningeigenaren en ondernemers helpen om de volgende stap te zetten op weg naar een duurzame, betaalbare en comfortabel toekomst


Laat ons terugbellen      Afspraak maken