De Warmtepomp

In het huis van de toekomst zal aardgas langzaam maar zeker gaan verdwijnen. Het kabinet streeft ernaar om in 2050 de gastoevoer naar woningen af te sluiten. Het is geen geheim dat de overheid onderwijl de belastingen op fossiele energie fors gaat verhogen om daarmee de transitie naar het gebruik van schone en duurzame energie te betalen en burgers en bedrijven te stimuleren om zelf maatregelen te nemen. De warmtepomp gaat in dit proces een belangrijke rol vervullen.

De Warmtepomp: hoe werkt ‘t?

Een warmtepomp werkt net als een koelkast met koelvloeistof en een compressor. Met warmte van buiten wordt koelvloeistof omgezet in heet koelgas. De hitte van het koelgas wordt gebruikt voor de verwarming. Met een warmtepomp krijg je een zogenaamde laagtemperatuur verwarming (tot 50°) wat name zeer geschikt is voor vloerverwarming. Maar wat veel mensen niet weten is dat in bestaande bouw met radiatoren in ons klimaat voor het grootste deel van het jaar een warmtepomp toereikend is. Alleen de koude periodes moet je dan wel kunnen bijstoken. Dat kan met de traditionele CV, maar er zijn natuurlijk ook andere alternatieven.

3 soorten warmtepompen

Er zijn drie soorten warmtepompen:

  1. Bodemwarmtepomp. Ondergrondsde buizen worden verwarmd met warmte uit de aardbodem of ‘warm’ grondwater. Deze techniek kan bij nieuwbouw toegepast worden. Dit systeem is 100% elektrisch en gas is niet meer nodig.
  2. Lucht-waterpomp. Warmte uit de buitenlucht verwarmt de koelvloeistof waardoor dit gaat verdampen. De compressor maakt de damp nog heter. Ook als het vriest kan de lucht nog warmte afstaan. Dit kan toegepast worden in goed geïsoleerde gebouwen die beschikken over een laag warmte systeem (o.a. vloerverwarming). Dit systeem is 100% elektrisch en gas is niet meer nodig. Waar bijstook noodzakelijk is, kan gedacht worden aan een pellet kachel.
  3. Hybride-warmtepomp. Dit werkt hetzelfde als een luchtwarmtepomp, maar een CV ketel springt bij op de momenten dat het buiten koud is (< 5°C). Dit kan in vrijwel ieder pand toegepast worden. Dit systeem is 100% elektrisch en maar gas is nog nodig voor de koude periodes. Besparing op gas 60-70%.

Voor meer informatie kunnen wij u in contact brengen met een installateur van warmtepompen. 


Laat ons terugbellen      Afspraak maken