Uw energierekening

04-06-2024

Uw energierekening

Wie zonnepanelen heeft of overweegt om deze aan te schaffen, stelt zich de vraag of dat nog wel interessant is. Er is de afgelopen maanden nog al wat veranderd op de energiemarkt en ieder energiebedrijf heeft daar op zijn eigen wijze op gereageerd.

Hieronder zullen we uitleggen hoe zonnepanelen werken en wat de voor- en nadelen van de verschillende energiecontracten zijn.

De zonnepanelen

Zonnepanelen maken uit licht en zon gelijkstroom. Alles wat in huis of bedrijf stroom nodig heeft, komt als eerste uit de zonnepanelen. Als je dan nog stroom tekort komt, komt de rest uit het publieke net. Heb je zonnestroom over, dan lever je terug.

Op jaarbasis komt in een huishouden 30% tot 40% uit de eigen zonnepanelen. Dit noemen we het % zelfconsumptie. Bedrijven verbruiken meestal ’s avonds en ’s nachts minder of geen stroom en komen al snel op 40% tot 50% zonnestroom dat direct zelf geconsumeerd wordt.

De stroom die uit de zonnepanelen komt en direct geconsumeerd wordt, wordt bij het energiebedrijf niet ingekocht. Dit betekent dat als je zonnepanelen hebt, je altijd 30% tot 50% op je energie rekening bespaart.

Welk energiecontract past bij jou?

Er zijn drie soorten van contracten.

 

Terug lever vergoeding

Bij een vast en een variabel energiecontract wordt sinds kort door de energiebedrijven een terug lever vergoeding gevraagd. De manier waarop dat gebeurt verschilt per energiebedrijf.

Het verschil tussen een vast en een variabel contract is dat je een variabel contract per maand kan opzeggen en een vast contract niet. Bij een vast contract heb je een vast tarief gedurende de looptijd van het contract en bij een variabel contract heb je wisselende tarieven.

Op de website van pricewise www.pricewise.nl/blog/terugleverkostenzonnepanelen staat een overzicht met de tarieven die de verschillende energiebedrijven in rekening brengen. De terug lever tarieven variëren van € 0,07 tot  € 0,13 / kWh. Wie zonnepanelen heeft of wil aanschaffen doet er verstandig aan om een zo hoog mogelijk zelfconsumptie percentage na te streven. 

Stel: het verbruik en de opwek met zonnepanelen is 4.500 kWh en de prijs per kWh is € 0,30. Dan ziet de besparing er als volgt uit:

Besparing 1: 1/3 eigen verbruik = 1.500 kWh à € 0,30 / kWh              = €    450,-

Besparing 2: 2/3 teruglevering salderen= 3.000 kWh à € 0,20 / kWh    = €    650,-

De terugleverkosten zijn € 0,10 per kWh bij de energieleveranciers

Totale besparing op de energierekening :                                            = € 1.050,-

 

Bij een dynamisch contract wordt geen terug lever vergoeding gevraagd, maar variëren de tarieven voor kopen en terug leveren gedurende de dag. Zolang dit verschil onder de € 0,13 / kWh (prijs van de energiebelasting die ook gesaldeerd wordt) blijft, is een dynamisch contract voordeliger, maar als het meer wordt, dan is dat niet langer het geval. Op het moment dat er een batterij aan het zonnepanelensysteem gekoppeld wordt, veranderd dit en is een dynamisch contract voordeliger.

Thuisbatterij

Wie een thuisbatterij aan de zonnepanelen toevoegt, gaat meer eigen zonnestroom in het eigen huis of bedrijf gebruiken. Het percentage zelfconsumptie neemt dan toe tot 60% - 80%. Dan koop je uiteindelijk nog maar 20% tot 40% van je stroombehoefte bij het energiebedrijf in en heb je minder of geen last van de terug lever vergoeding.

Om het percentage zelfconsumptie te verhogen, zijn er verschillende technische oplossingen beschikbaar. We noemen dat Smart Energy oplossingen.

 

De energiemarkt

De prijs van stroom wordt bepaald door vraag en aanbod. Door het grote aantal zonnepanelen die in Nederland zijn geplaatst, is de stroom tussen 10 en 16 uur doorgaans goedkoper dan tussen 6 en 10 uur en tussen 16 en 22 uur. Maar ook het grote aantal windmolens zorgen ervoor dat bij veel wind dat de stroomprijs daalt of zelfs negatief wordt, Er zijn zelfs momenten dat er een negatieve stroomprijs an toepassing is. Dit zijn momenten dat je geld krijgt als je stroom afneemt. De verwachting is dat in 2024 er zo’n 400 uur per jaar een negatieve stroomprijs van toepassing en dat in 2026 dat tot 900 uur is toegenomen. Als er een negatieve stroomprijs van toepassing is, moet je natuurlijk niet terug leveren. Op de omvormers van SolarEdge kan je instellen dat op de momenten dat dit het geval is, er geen stroom terug geleverd wordt (export limiet). Hier hebben we speciale software voor, SolarEdge ONE.

Maar als je een batterij hebt, kan je op de momenten met een negatieve stroomprijs de batterij laden. Dit is met name aan de orde als de zonnepanelen weinig tot niks produceren (’s nachts, winterdag) en er veel wind is.

Wanneer is de batterij interessant

Een batterij heeft drie functies:

  1. Overdag laden en ’s avonds en ’s nachts gebruiken, zodat % zelfconsumptie toeneemt en je minder gaat inkopen en minder terug lever kosten hebt.
  2. Gebruik maken van de tariefverschillen op de stroombeurs.
  3. Gebruik maken van de prijsverschillen op transportbeurs van stroom (onbalans markt).
    4. Op plaatsen waar netcongestie (te hoge netspanning) een grote rol speelt.

Advies energiecontract

Het kiezen van het juiste energiecontract is niet eenvoudig. Wie zonnepalen heeft en beschikt over een modbus, inline meter of een meetsysteem dat op de P1 poort van de hoofdmeter is aangesloten, beschikt over alle informatie om te kunnen analyseren en een goede keuze te maken uit het aanbod van energiecontracten.

Wie overweegt om bij Soldu een zonnepanelensysteem en/of thuis batterij aan te schaffen, krijgt automatisch een gratis advies over het te kiezen energiecontract.