Financiering


Een investering in zonnepanelen doe je voor de lange termijn. Deze investeringen verdien je in de regel in 6 tot 8 jaar terug, maar 10 tot 12 jaar komt ook voor. Gelukkig gaan de installaties 25 tot 30 mee. Met een investering in zonnepanelen worden enorme financiële besparingen gerealiseerd. En voor de volgende generaties is het belangrijk dat we het milieu gaan verbeteren.

Voor mensen die nu even het geld niet hebben om deze investering te doen of het niet prettig vinden om een groot deel van hun financiële buffer hieraan te besteden, zijn er diverse financieringsvormen die voor een oplossing voor het financieringsvraagstuk gebruikt kunnen worden.

Hoewel je uit de energiebesparende maatregelen de lening weer kunt aflossen, geldt hier toch de waarschuwing: Let op! Geld lenen kost geld! We kunnen er echter aan toevoegen dat niets doen en tot in lengte van dagen de huidige energierekening blijven betalen veel duurder is. Je zou dus kunnen zeggen: Geld lenen kost geld, maar niet lenen is duurder!

Hieronder zetten we de belangrijkste leningsvormen op een rijtje.

- Hypotheek verhogen
Op dit moment komt het veelvuldig voor dat huizenbezitters een overwaarde op hun hypotheek hebben. In veel gevallen worden hypotheken op dit moment met een rente van rond de 2% tot 3% verstrekt. De ruimte die een hypotheek biedt kan gebruikt worden om de investering in het verduurzamen van de woning te financieren. De woning wordt tenslotte meer waard en uw maandelijkse energielasten dalen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw hypotheek verstrekker.

- Stichting Volkshuisvesting Nederland
Deze stichting zonder winstoogmerk verstrekt diverse leningen aan particulieren en Verenigingen van Eigenaren die hun huis of appartement willen verduurzamen. Dit doen zij in samenwerking met provincies en gemeenten. Er zijn twee leningen die hiervoor aangeboden worden:

  1. Energiebespaarlening
    Met deze lening kunnen eigenaren van woningen of appartementen diverse duurzaamheid investeringen financieren. Er zijn 21 maatregelen die voor financiering in aanmerking komen. Voor zonnepanelen geldt dat deze alleen gefinancierd worden als er nog een andere maatregel genomen wordt. De windturbine is (nog) geen maatregel die voor financiering in aanmerking komt. Voor meer informatie, klik hier
  1. Duurzaamheidslening
    Het betreft een lening voor de financiering van bijvoorbeeld zonnepanelen, een windturbine of isolatie van de woning. Deze lening dient in een aantal jaren afgelost te worden. Dat kan meestal vrij eenvoudig uit de besparing op de energierekening. Bij deze lening staat de gemeente garant. Niet iedere gemeente biedt haar burgers deze faciliteit aan. Voor meer informatie, klik hier